Gıda Sektörü Belgelendirme

GIDA SEKTÖRÜ BELGELENDİRME

Gıda kalitesi ve güvenliği tüm dünyadaki topluluklar için sürekli bir endişe kaynağıdır ve tekrarlanan sağlık korkularında vurgulanmaktadır. Tüketiciler, yiyeceklerinin sürdürülebilir ve güvenli kaynaklardan elde edildiğinin güvencesini giderek daha fazla istemektedirler. Dünya nüfusundaki artış nedeniyle gıda tedarikinin kalitesi ve sürdürülebilirliğinin korunması gerekmektedir. Dünyanın çevresel anlamda sürdürülebilir ve etik anlamda da sorumluluk gözetilerek üretilmiş gıdaya ihtiyacı vardır.

Gıda üreticileri, perakendecileri ve malzeme tedarikçileri, ürünlerinin güvenilir ve yüksek kalitede olmasını sağlamaktan sorumludur. Sürdürülebilirlik, gıdada sahtecilik, yönetmelikler, global tedarik zincirleriyle ilgili zorluklar ve değişen tüketici gerekliliklerinin yanında, hızla globalleşen günümüzde, şirketler sorumluluklarını yerine getirmeye ve yönetmeliklere uyum sağlamaya çalışırken bir yandan da ayakta kalmaya çalışıp karmaşık zorluklarla mücadele etmektedirler.

BRC: Gıda Güvenliği ve Kalitesinin Korunması

British Retail Konsorsiyum (BRC) Standardı, endüstriyel  ticaret grupları tarafından tasarlanan, gıda kalitesi ve güvenliği sertifikasıdır. İngiltere, Almanya ve Fransa’daki pek çok büyük perakendeci, tedarikçilerinin BRC sertifikalarını talep etmektedir. Bu standarda  ilişkin sertifikalar, uluslararası pazarlara erişmenize, distribütörlerle ilişkilerinizi güçlendirmenize ve gıda güvenliği riskini en aza indirmenize yardımcı olur.

Gıda güvenliği konusu, genel anlamı ile gıda ticareti kapsamında gıda ürünlerinin her çeşidinin, tarladan masaya, üretim süreçleri dahil olmak üzere, paketleme, depolama, taşıma ve tüm lojistik faaliyetleri ile yakından ilgilidir. Bu kadar taraf olan bu süreçlerde bir yandan bu taraflar arasında bir yandan ülkeler arasında gıda güvenliği konusunda olan ilişkilerin düzenlenmesine ve ortak bir dil yaratılmasına olan ihtiyaç ortadadır. Gıda konusunda yerli ve yabancı kuruluşlar tarafından bazı standartların oluşturulması ve yerli ve yabancı hukuk sistemlerinde bir takım yasal düzenlemelerin yapılması bu ihtiyacın sonuçlarıdır.

Bir taraftan yeni teknolojilerin üretilmesi ve gıda sektöründe kullanılması bir taraftan da geliştirilmiş analiz teknikleri ile çok daha hassas ölçüm, test ve analiz çalışmalarının yapılabilmesi yüzünden, yayınlanan standartlar da çok sık aralıklarla güncellenmekte ve yeni standartlar ortaya çıkmaktadır.

Bu standartlara örneklere aşağıdaki gibi verilebilir:

* ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi
* HACCP Kritik Kontrol Noktalarında Tehlike Analizi Belgelendirmesi
* HELAL İslami Uygunluk Belgelendirmesi
* ISO TS 13027 Hijyen ve Sanitasyon Belgelendirmesi
* BRC FOOD Gıda Belgelendirmesi
* IFS Uluslararası Gıda Standardı Belgelendirmesi
* KOSHER Belgelendirme
* EN 15593 Gıda Paketleme Ambalaj Kalite Yönetim Sistemi

“BELCERT Belgelendirme Firması olarak Gıda Sektörü Belgelendirme konusunda sizlere hizmet sağlamaktan memnuniyet duyarız. Detaylı bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.”

Facebook Twitter Instagram Instagram