Kalite Belgelendirme

KALİTE BELGELENDİRME

Kalite, ürün ya da hizmeti ekonomik bir yoldan üreten ve tüketici isteklerine cevap veren bir üretim sistemidir. Standart veya Standardizasyon, belirli bir çalışmanın, o çalışma adına yapılacak bütün araştırma, deney, uygulama yöntemleri vb. çalışmalar için ülke ve ilgili tarafın yararına yapılması gereken kuralların bütünüdür. Bu çalışmalar sonucunda ortaya çıkan belge ve dokümanlara ise standart denenmektedir.

Kalite, TS 9005 standardında yapılan tanıma göre, bir ürün veya hizmetin belirlenen veya olabilecek ihtiyaçları karşılama kabiliyetine dayanan özelliklerin toplamıdır. Kalite ile ilgili birçok tanım yapılmıştır. Kalite, müşterinin beklentilerini ve isteklerini karşılamak, müşteriyi memnun etmektir.

Kalite standartlarının zorunluluğu özellikle Avrupa’da ortaya çıkmıştır. 1950 yılı sonrası ABD, özellikle Japonya ve Avrupa ülkeleri ile ticareti daha iyi nasıl yapabilirim düşüncesi ile Kalite Kontrol, Kalite Güvencesi ve CQI kavramları ortaya çıkmıştır. Sonraları bu kavramlar ISO çatısı altında birleşmiştir.

Kalite Güvence Nedir?

Kalite güvencesi bir ürün veya hizmetin kalite konusunda belirtilmiş gerekleri yerine getirmesinde yeterli güveni sağlamak için uygulanan planlı ve sistematik etkinlikler bütününe  kalite güvence olarak tanımlanmaktadır. Temelinde ürün ya da hizmetin geçtiği tüm aşamalardaki talimatlar, görev ve sorumluluk tanımları vb. ile belgelendirmesi, çalışanların eğitilmesi ve kalite konusunda bilinçlendirilmesi ile kalitenin planlanan düzeyde en az kaynak kullanımıyla korunması yatmaktadır. Kullanıcının gereksinimleri tam olarak ve belirlendiği şekilde karşılanmadığı sürece kalite güvencesi sistemi tanımlanmış sayılmaz. Dolayısı ile kalite güvencesi doğrudan kalite kontrol ile ilgili birimler dışında, herhangi bir ürün veya hizmetin son kullanıcıya ulaşana kadar geçtiği tüm aşamalarda görevli bölümleri de kapsamaktadır. Ve müşteri isteğine uygun ürün ve hizmet ulaşımını ve sipariş şartlarını beklenmedik maliyetler oluşturmadan sağlanabilmesini güvenceye alır.

Kalite güvencesi günümüzde bir işletmenin tümünü kapsayan bir hedef olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle çağdaş bir işletmenin kalite politikasını, finans ya da personel politikasında olduğu gibi üst yönetimce saptanmalı ve saptanmış olan bu kalite politikasının gerçekleştirilmesi amacıyla ürün veya hizmetin geçtiği tüm aşamalar için yöntem talimatları, akış planları oluşturulmalıdır.

“BELCERT Belgelendirme olarak Kalite Belgelendirme hizmetleri ile Pazar payınızı arttırmayı hedeflemekteyiz. Detaylı bilgi almak için bizlerle iletişime geçebilirsiniz.”

Facebook Twitter Instagram Instagram